مقدمه ای بر طب سنتی

یکی از مبانی  و اصول مهم طب سنتی این است که طبیعت بدن هر یک از انسانها دارای مزاج خاص خود است و وظیفه طبیب این است که با شناخت این مزاج با تدابیر بهداشتی در مورد نوع غذا و نحوه زندگی و محیط و شغل شخص، سلامتی او را به بهترین و معتدلترین حالت […]

۱۴۰۶۰۱۹۶۱۴

یکی از مبانی  و اصول مهم طب سنتی این است که طبیعت بدن هر یک از انسانها دارای مزاج خاص خود است و وظیفه طبیب این است که با شناخت این مزاج با تدابیر بهداشتی در مورد نوع غذا و نحوه زندگی و محیط و شغل شخص، سلامتی او را به بهترین و معتدلترین حالت حفظ نماید تا شخص از نظر جسمی و روحی در بهترین شرایط باشد و هنگام بیماری مهمترین وظیفه درمانگر این است که مزاج بدن و عضو درگیر را به حالت طبیعی و اصلی خویش برگرداند و لذا باید بگوئیم که بهتر است به جای واژه طب سنتی از واژه طب مزاجی در مورد این مکتب طبی استفاده کنیم. اگر چه در آن زمان میکروب و ویروس و عوامل انگلی به شکل امروزی شناخته شده نبوده است ولی اطباء آن زمان با تقویت و تعادل مزاج بدن قدرت دفاعی بدن را بالا می برده اند و محیط را برای رشد و بقاء عوامل مضر نامساعد می نموده اند ضمن اینکه امروزه ثابت شده است برخی داروهای طب سنتی مثل گیاه آویشن دارای خواص آنتی بیوتیکی قابل قبول و موثر هستند.
در مورد تشریح نکته شگرف و قابل توجه آن است که در هزار سال گذشته علیرغم نداشتن وسایل و تجهیزاتی مثل میکروسکوپ توانسته اند اعصاب مغزی و محیطی و لایه های مختلف کره چشم را توضیح دهند و تشریح نمایند. لایه هایی که ضخامت بعضی از آنها حتی کمتر از ۵/۰ میلی متر می باشد که اکنون بعد از گذشت قرنها و وجود وسایل پیشرفته همان یافته ها با اندک تفاوتی تائید می شود.
یکی از مباحث بسیار جالب در طب سنتی مبحثی به نام بهداشت عمومی و چگونگی حفظ و تقویت سلامتی و پیشگیری از بیماریها در سنین مختلف ـ مزاجهای مختلف ـ شرایط مختلف اقلیمی و آب و هوایی می باشد.
به طور مثال، طب سنتی در مورد بهداشت مواد غذائی و نوع مواد غذائی مصرفی در سنین مختلف، فصول مختلف، و حتی در مورد ترتیب مصرف مواد غذائی و آشامیدنی و بیماریهای حاصل از عدم رعایت این ترتیب بحث می نماید و همچنین این شیوه طبی در هر بیماری و ضعف بدنی برحسب شرایط بیمار و نوع بیماری دستورات غذائی و رفتاری خاص و ویژه دارد و همچنین در این روش از انواع حالات روحی و نفسانی شامل هم و غم و شادی و فرح و خشم و غضب و … و بیماریهای مرتبط با آنها و نحوه درمان آنها توضیحات جالبی دارد و سلسله آموزشهای بهداشتی طب سنتی در مورد ظریفترین برنامه های زندگی مثل خواب و بیداری ـ محل زندگی و نوع مهندسی ساختمان، تذکرات بهداشتی قبل و بعد از استحمام، چگونگی استحمام، طول مدت استحمام در بیماران مختلف، خواص عطرها و روایح و رنگها و… تاثیر آنها در افراد مختلف و چگونگی بهره گیری از این موارد در درمان بیماران به بحث می پردازد در کتب طب سنتی از چگونگی تغییرات جوی و تاثیرات کیهانی و نجومی و تغییرات فصول بر روی کره زمین و بدن انسانها صحبت به میان می آید و مباحثی بیان می شود.،نظریه ای که تا مدتی قبل توسط عده ای از تحصیلکردگان به تمسخر گرفته می شد ولی اکنون به این تاثیرات و تغییرات اذعان می شود.
در بررسی بیماریها نیز طب سنتی ابتدا به علل بروز و ظهور بیماریها می‌پردازد سپس راههای پیشگیری از آنها ودر نهایت به بیان شیوه های درمان هر بیماری با توجه به علل بیماری می پردازد. طب سنتی برای هر یک از مواد غذائی ، دارویی ، گیاهی، نباتی، معدنی و حتی سموم، مزاج و خواص و تاثیرات جداگانه قائل است که بعد از ورود به بدن می توانند منشا واکنشهای متفاوت و تاثیرات مختلف قابل پیش بینی در بدن باشند که در تشخیص و درمان بیماریها از این خواص بهره می گیرند و از علائم و دلایلی که طبیب برای تشخیص از آنها استفاده می کند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱ـ ادرار ۲ـ نبض ۳ـ عرق ۴ـ مدفوع ۵ـ رنگ چهره و زبان ۶ـ حرارت، برودت و رنگ پوست ۷- خون و …

نسخه های طب سنتی :

درمان بیماری ها با طب سنتی و اسلامی

ریزش مو:

۳ قاشق غذا خوری نمک را در یک لیوان اب حل نموده سپس سر را با ان شستشو دهید و حداقل ده دقیقه روی سر بماند ک باعث تقویت ریشه مو و برطرف  شدن ریزش مو و سفت شدن پوست سر می شود؛ چون نمک تنها داروی معدنی است که سریع جذب بدن می شود. و همچنین روغن مالی سر با روغن سیاهدانه یا بنفشه. مصرف سکنجبین عسلی. حجامت سر

میگرن:

گاهی میگرن از نوع گرم میباشد ک درمان ان انجام حجامت و مصرف سرکه طبیعی است.

گاهی هم میگرن از نوع سرد است ک درمان ان جوشانده زعفران و استشمام بوی عطر گل محمدی طبیعی میباشد که اگر بخواهد زودتر درمان شود حجامت کتف و ۳ تا ۵ بادکش هم زمان روی کتف انجام دهد.

نفخ معده:

یکی از مهم ترین علل ان سردی معده میباشد که موجب اختلال در گوارش و اروغ زدن و بدبو شدن دهان می شود و درمان ان مصرف جوشانده یک قاشق مربا خوری بارهنگ در یک لیوان عرق نعناع به مدت ۱۵ دقیقه که شبی یک لیوان به مدت ۴۰ شب مصرف شود و اگر یبوست داشته باشد نصف لیوان نیز گلاب به ان افزوده شود.

کیست تخمدان:

انجام حجامت گرم تخمدان و مصرف روزی حداقل نصف لیوان عرق رازیانه ویا عرق بومادران با عسل.

مصرف خوراکیهای گرم و مالیدن روغن گل سرخ به صورت موضعی زیر شکم موجب سرعت درمان می شود.

درد قاعدگی( دیسمنوره)

علت ان سردی است و درمان ان گرم کردن بدن با مصرف عرق رازیانه با عسل و خوردن خوراک های گرم و حجامت تخمدان می باشد( دوره درمان ۴۰ تا ۱۲۰ روزه می باشد).

افسردگی:

# مصرف شربت عسل با زعفران و مصرف خوراکیهای گرم

# مصرف دم کرده گل گاو زبان و سنبل الطیب

# مصرف عرق بادرنج بویه و عرق اسطوخدوس بعد از ظهر ها

درمان سیاتیک:

# مالیدن روغن بادام تلخ به کمرو پاها شب ها قبل از خواب.

#دوهفته بعد از روغن مالی روی کمر و پاها بادکش گذاشته شود ،در ۲۱ مرحله یک شب در میان.

#کاهش مصرف سردی ها و مواد سودا زا.

#مصرف ارده و شیره انگور ۴وعده در هفته وخوردن روزی سه خوشه انگور و ۷ عدد انجیر شب ها میل شود.

#یکماه بعداز درمان های ذکر شده یک حجامت عام و دو هفته بعد، حجامت کمر و دو هفته بعد از آن حجامت ساق پاها انجام شود.

درمان کبد:

# از مهمترین علل کبد چرب آب سرد بین غذا است.

پیشگیری:

# باید از خوردن آب سرد بین غذا پرهیز و یک دوره سه تا چهارماهه سکنجبین مصرف کرد.

# مصرف الکل هم از علل کبد چرب می باشد چون الکل کبد را می سوزاند، لذا برای کسانی که کبد آنها به علت مصرف الکل دچار کبد چرب شده اند مصرف سکنجبین عنصلی که از جوشاندن پیاز عنصل در سکنجبین بدست می آید یا پیاز زعفران بسیار مفید و فرح بخش است وسودا را از مغز وکبد خارج می سازد.

 

منابع:
قانون حکیم/ ابوعلی سینا
معالجات حکیم/ عقیلی خراسانی
خلاصه الحکمه/ حکیم عقیلی خراسانی
قرابادین کبیر/ حکیم عقیلی خراسانی
الاغراض الطبیه والمباحث العلانیه/ حکیم جرجانی
میزان الطب/ حکیم محمد اکبر ارزانی

 


 

×مدیریت عطاری برنداس کوهدشت و دارنده مدرک بین المللی طب سنتی