گفت و شنودی با نخستین عطار شهرستان کوهدشت/ عطاری با بیش از نیم قرن سابقه و ناله‌های بسیار

نظر به خواص ویژه گیاهان دارویی و جهت آگاهی هر چه بیشتر مخاطبان فهیم به سراغ یکی از عطاران معروف، خوش‌نام و با سابقه استان لرستان که در شهر محروم کوهدشت زندگی می کند رفته ایم تا هم  با فواید گیاهان دارویی بیشتر آگاه شویم و هم از چند و چون کار عطاران سردرآوریم و […]

نظر به خواص ویژه گیاهان دارویی و جهت آگاهی هر چه بیشتر مخاطبان فهیم به سراغ یکی از عطاران معروف، خوش‌نام و با سابقه استان لرستان که در شهر محروم کوهدشت زندگی می کند رفته ایم تا هم  با فواید گیاهان دارویی بیشتر آگاه شویم و هم از چند و چون کار عطاران سردرآوریم و هم باعث دل گرمی و ایجاد انگیزه برای این قشر از جامعه که کمتر بدان‌ها پرداخته می شود شویم. امید است مورد پسند قرار گیرد. مجید صادقیان که کوهدشتی‌ها بیشتر او را با نام صادقی می‌شناسند بازنشسته آموزش و پرورش  است، دارای مدرك کارشناسی تربیت بدنی می‌باشد و بیش از نیم قرن است که خود و پدرش در حرفه عطاری مشغول به فعالیت هستند.

 

IMG_5732-1024x768

 

 با سلام و خسته نباشید و سپاس بخاطر فرصتی که در اختیار نشریه قرار داديد، بفرمایید شروع فعالیتتان از کی و به چه شکل بوده است؟

ما نخستین عطاری شهرستان هستیم و از زمان مرحوم پدرم یعنی ۷۰سال پیش این مغازه را داریم، خودم از همان دوران کودکی با توجه به شغل پدر با عطاری سر و کار داشتم و چون معلم بودم نتوانستم به شکل منظمی در مغازه حضور داشته باشم ولی بعد از مرگ پدرم حدودن از ۳۰ سال پیش این حرفه را برگزیده و مشغول به فعالیت هستم.

کار یک عطار چیست؟ و عطاری چگونه شغلی است؟

یک عطار گیاهان دارويی و داروهای گیاهی را تهیه می کند و آن ها را به مشتریان و متقاضان ارائه می دهد و درباره ی ویژگی و کارکرد هر یک از مواد مورد استفاده اطلاعات مورد نیاز را بیان میکند.  عطاری شغل خوب و پُردرآمدی است ولی کسی که به این حرفه روی می آورد باید اهل مطالعه باشد و سعی کند مطالب مربوط به گیاهان دارویی را بداند و مهم تر از همه این ها باید به کارش عشق بورزد.

استقبال از گیاهان دارویی چگونه است؟

اصلا خوب نیست چون مردم اطلاعات ندارند و در این رابطه مطالعه نمی کنند بنابراین استقبال خوب نیست، بعنوان مثال در شهر تويسرکان که نصف جمعیت کوهدشت را دارد چون در این خصوص آگاهی دارند استقبال مردم بی نظیر است.

در این راستا چه پیشنهادی و راه کارهایی دارید؟

از همشهریان عزیزم میخواهم با توجه به خواص ویژه گیاهان دارویی و فواید آنها  و به خاطر مضرات فراوان داروهای صنعتی، موضوع  استفاده از داروهای گیاهی جدی بگیرند و با استقبال خود آن را رونق بخشند و همچنین از رسانه ها میخواهم در رابطه با گیاهان دارویی تبلیغات بیشتری داشته باشند متاسفانه صدا و سیما فیلم های کم اهمیت و ضعیفی مثل ستایش را چندین بار پخش میکند اما هیچ گونه اطلاع رسانی در این باره انجام نمی دهد.

 

IMG_5726-1024x768

 

گیاهان مورد استفاده را از محل تهیه میکنید یا از شهرهای دیگر؟

اکثرا از بیرون، خودمان فقط دو سه گیاه محلی تهیه را می کنیم (بابونه،بومادران،پرسیاوشان) مابقی گیاهان را از شهرهای تهران، تبریز، اصفهان و کرمانشاه تهیه می کنیم.

آیا در منطقه ما گیاه دارویی وجود ندارد یا هست اما امکان فراوری آن نیست؟

اینجا تا بخواهی گیاه هست اما بدبختانه شرایطی که استفاده از آن ها را میسر کند فراهم نیست بیشتر گیاهانی که از تهران و اصفهان و سایر شهرها برای ما می آید همان گیاهانی است که از کوه های لرستان و منطقه کوهدشت برده اند که پس از فرآوری و بسته بندی با قیمت چند برابر به ما عرضه می کنند. 

چه گیاهان دارویی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند؟

اینجا بیشتر گل گاوزبان، ترنجبین، شکرسرخ و دارچین(گرمه داری)استفاده میکنند.

این گیاهان چه خاصیت های دارند؟

 گل گاوزبان برای آرامش اعصاب و قلب خوب است و تصفیه کننده خون می باشد. و ترنجبین ویژه کودکان است و برای گرفتگی شکم، نفخ شکم، دل درد و یبوست بکار می رود و دارچین برای گرم نگه داشتن بدن و جلوگیری از سرماخوردگی بیشتر در فصل زمستان استفاده می شود.

 چگونه می توان از پوست بوسیله  گیاهان دارویی مواظبت کرد؟

روغن زیتون غیر خوراکی، ژل آلوورا، کرم بابونه، جوانه گندم و رازیانه هر کدام برای پوست مفید می باشند. روغن زیتون به صورت مالشی بر روی پوست مالیده می شود که شفاف کننده پوست صورت است و برای جلوگیری از پوسته شدن(شوره) موی سر بکار می رود و  بدون عوارض است.

IMG_5719-1024x768

 

عطاری ها زیر نظر چه مجموعه ای هستند؟

در اینجا!!! زیر نظر صنف خاروبار فروشان، متأسفانه چون متولیان هیچ گونه اطلاعاتی درباره گیاهان دارویی ندارند عطاران  را زیر صنف خار و بار فروشان قرار داده اند.

 از مجموعه تان رضایت دارید؟

خیر متأسفانه نظارت ضعیف است و در کوهدشت هر کس عطاری می زند چون مثلن صادقی سابقه طولانی دارد همه محصولات بی کیفیت خود را با نام او  به فروش میرسانند و حتی مواقعی که داروی مضری میفروشند به اسم صادقی تمام می شود. از مسئولین میخواهم تمامی عطاری های کوهدشت حداقل یک تابلو با اسمی انتخابی داشته باشند تا این مشکل بوجود نیاید.

در پایان اگر پیشنهاد یا انتقادی در رابطه با این حرفه دارید بیان کنید؟

برای مسئولین چون که میدانم کارساز نیست هیچ پیشنهادی ندارم اما خودم شخصن بارها با دکترهاي دارو ساز صحبت کرده ام  که بیایند تا با هم کاری هم صنعت گیاهان دارویی را در اینجا رونق ببخشیم اما متاسفانه بدلیل محرومیت شهرستان و اینکه عطاری در اینجا کاربردی ندارد به کوهدشت نمی آیند. امیدوارم افرادی پیدا شوند که به این مهم جامه ی عمل بپوشانند و از این پتانسیل عظیم و ارزشمند استفاده ی بهیینه نمایند زیرا هم منبع درآمد خوبی است و هم در بحث سلامت نقش بسزایی دارد و هم در کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال مؤثر است.


گفتگو و عکس‌ها: احمدبساطی/ بلوطستان