خبرنگار واقعی کیست و رسالتش چیست؟!

مهدی دوست محمدی (وکیل پایه یک دادگستری-کارشناس ارشد حقوق بین الملل) ۱۷ مرداد سالروز شهادت محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران به دست طالبان در افغانستان را رور خبرنگار نام نهاده اند. همانطور که از واژه ی “خبرنگار” برمی آید، این عنوان به کسی اطلاق می شود که به صورت رسمی به کار تهیه […]

مهدی دوست محمدی
(وکیل پایه یک دادگستری-کارشناس ارشد حقوق بین الملل)

۱۷ مرداد سالروز شهادت محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران به دست طالبان در افغانستان را رور خبرنگار نام نهاده اند.

همانطور که از واژه ی “خبرنگار” برمی آید، این عنوان به کسی اطلاق می شود که به صورت رسمی به کار تهیه خبر برای یک رسانه ی رسمی و دارای مجوز مشغول باشد و به همین دلیل از حمایت های قانونی خاصه قانون مطبوعات بهره مند باشد، در مقابل اعمال و اقدامات خود پاسخگو باشد و در دادگاه مطبوعات با حضور هیات منصفه به تخلفات و جرائم احتمالی وی رسیدگی شود. در مقابل پرسش ها و کنش های چنین شخصی است که باید از مدیران و مسئولین انتظار پاسخگویی و همراهی داشت.

خبرنگار واقعی و قانونی کسی است که با وظایف و اختبارات خود آشناست و بر اساس خط مشی و رسالت رسانه و ارگان مطبوعاتی محل اشتغال خود حرکت می کند. رسالتی که گاه اجتماعی و فرهنگی است، گاه سیاسی و اقتصادی و گاه علمی و تخصصی.

همواره ی تاریخ، خبرنگاران واقعی جز در راه مردم و برای مردم قلم برنداشته و در مسیری گام ننهاده اند و چنان برای خود و جایگاه مهمشان ارج و قرب قائل بوده اند که هرگز دنیا، آبرو و آخرت خود را خرج انسان دیگری و امیال و آرزوهای دنیوی وی نکرده اند.

از دیرباز در ایران و جوامع محلی، ساماندهی رسانه ها و خبرنگاران با چالش هایی مواجه بوده است. امروزه اما با ظهور شبکه های اجتماعی محبوب به ویژه تلگرام که پرمخاطب ترین آن ها در ایران است، عرصه خبر و اطلاع رسانی با چالش های جدید و آزاردهنده دیگری مواجه شده است.

هر روز و هر لحظه شاهد ظهور و بروز کانال های خبری رنگارنگ و بی هویت توسط افرادی معلوم الحال، نابلد و مجیزگو هستیم که بدون اخذ مجوزهای قانونی در این عرصه جولان می دهند و موی دماغ رسانه های رسمی و خبرنگاران حرفه ای، با تجربه و جریان ساز برای رفع مشکلات متعدد مردم شده اند. آن ها مشخصاً وابسته به برخی افراد و جربان های سیاسی کور هستند و در لابلای اخباری که مدام از رسانه های رسمی کپی کرده و کِش می روند، با قلم های لرزان و ناپاک خود، اربابانشان را پاک، منزه و عاری از خطا و نقصان جلوه می دهند!

علی رغم شناخت کافی جامعه و افکار عمومی از این دست کانال های بی هویت و گردانندگان بی مقدار آن ها، اما به راستی تکلیف چیست و چگونه باید فضای مشوشی که توسط این اشخاص ایجاد شده را ساماندهی کرد و بستر را برای فعالیت بهتر رسانه ها و خبرنگاران واقعی و جریان ساز فراهم ساخت؟

از آن جا که مطابق قوانین موضوعه، جعل عناوینی همچون دکتر، مهندس، استاد دانشگاه و… و فعالیت مطبوعاتی بدون مجوز، جرم بوده و مجازات دارد، مدعی العموم و نیروی انتظامی(پلیس فتا) با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان دستگاه متولی امور رسانه ها و خبرنگاران، می بایست در اسرع وقت یا دست کم در یک دوره زمانی مشخص، بساط این علف های هرز باغ رسانه و فرهنگ را برچینند و مانع از جولان متملقانه و منفعت طلبانه آن ها در جامعه و توجیه تهوع آور کم کاری ها و خیانت های برخی مدیران و مسئولین به کشور و مردم با قلم های خام و اجاره ای‌شان شوند.