معیشت 11 استان به زاگرس وابسته است/ رشته کوهی استوار در مقابل آلودگیها

استاد دانشگاه و متخصص تنوع زیستی و زیستگاه ها گفت: امروز 11 استان در دامنه زاگرس از تولیدات کشاورزی و دامداری امرار معاش می کنند و زندگی آنها به زاگرس وابسته است.


به گزارش خبرنگار مهر، بهروز بهروزی راد ظهر پنجشنبه در همایش ملی حقوق محیط زیست و منابع طبیعی زاگرس با اشاره به اینکه اگر ارزشهای یک نعمت را ندانیم هرگز به آن اهمیت نخواهیم داد، اظهار داشت: اگر ارزشهای محیط زیست و کوههای زاگرس را می دانستیم هرگز چنین اشکهایی را از زاگرس در نمی آوردیم.

وی با بیان اینکه زاگرس دارای 42 تیره گیاهی، 75 جنس گیاهی،181 گونه درختی و درختچه،819 گونه بوته و … است، گفت: تا زمانیکه ما نمی دانیم چه چیزهایی داریم و ارزش آنها چه مقدار است نمی توانیم آن را مدیریت کنیم.

این فعال محیط زیست با تاکید بر ضرورت مطالعه و جمع آوری اطلاعات پیرامون ارزش کوه های زاگرس تصریح کرد: زاگرس متعلق به تمام ایران است و همه موظف هستند برای حفظ و حراست از آن تلاش کنند.

بهروزی راد با اشاره به اینکه کوه های زاگرس مانند یک دژ استوار در برابر آلودگی ها ایستاده است، افزود: امروز 11 استان در دامنه زاگرس از تولیدات کشاورزی و دامداری امرار معاش می کنند و زندگی آنها به زاگرس وابسته است.

وی با بیان اینکه زاگرس با تنوع زیستی غنی خود مرکز مطالعات علوم مختلف است، ادامه داد: زاگرس زیستگاه ماهیانی است که از نظر ارزش غذایی و تنوع زیستی نظیر ندارند.

متخصص تنوع زیستی و زیستگاه ها با اشاره به اینکه گونه های بی نظیر زاگرس ارزش محافظت را دارند چون زندگی همه ما به آنها وابسته است، اظهار داشت: وقتی حتی فهرست گونه های جانوری کوه های زاگرس را نداریم چگونه می توان ادعا کرد که از زاگرس محافظت می کنیم.

بهروزی راد در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تالابهای دامنه زاگرس زیستگاه 140 گونه پرنده است، اظهار داشت: در دهه 1340 بیش از 12 میلیون پرنده به تالابهای زاگرس می آمدند و این در حالی است که امروز این میزان به کمتر از 4 میلیون پرنده رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه زندگی ما به تنوع زیستی زاگرس وابسته است، افزود: تا زمانیکه اطلاعات لازم پیرامون تنوع زیستی منطقه زاگرس را نداشته باشیم، حفاظت از آن معنا و مفهوم ندارد.

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه متاسفانه سرعت تخریب در کوه های زاگرس بیشتر از سرعت محافظت از آن است، گفت: برای نجات زاگرس ابتدا باید اطلاعات علمی درباره آن به دست آورد و سپس درد را مداوا کرد.

بهروزی راد با تاکید بر اینکه فعالان محیط زیست با رفاه و توسعه مخالف نیستند، اظهار داشت: زمانی توسعه و رفاه محقق می شود که محیط زیستی وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه 40 سال است که از اشترانکوه محافظت می شود اما بالاخره چه زمانی باید از آن بهره برداری کنیم، افزود: آیا همه ارزشهای زاگرس بحث تفرجگاه بودن آن و زیبایی های دریاچه گهر است.

این متخصص تنوع زیستی و زیستگاه ها ادامه داد: کشاورزان محلی گاهی بیشتر از دانشمندان و فعالان محیط زیست در رابطه با ارزشهای محیط زیست می دانند.

بهروزی راد با بیان اینکه مدیریت محیط زیست تنها به بخشنامه و دستور محدود شده است، گفت: این نوع مدیریت کاری را از پیش نمی برد.

وی در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه ارزشمندترین تنوع گونه های کشور در زاگرس وجود دارد، اظهار داشت: اگر این گونه های از بین بروند جای دیگری برای مطالعه آنها وجود ندارد و این در حالی است که ما هنوز اطلاعات علمی از آنها نداریم.