ده نکته به مناسبت میلاد حضرت رسول (ص) و امام صادق(ع)

سید محمدصادق محمدی وفایی: این ایام یاد آور میلاد برترین رسول الهی و امام صادق(ع) است. تولد آن ذات­های پاک را تبریک می­گویم. هر چند قرن­ها از طلوع و غروب آن نبی مکرم (ص) و امامان معصوم(علیهم­السلام) می­گذرد ولی جامعه­ی بشری همچنان (شدیدا) نیازمند اجرایی شدن آموزه­های دین مبین اسلام است. آن روز که رسول الله(ص) […]

y7rjqq2bm68rpkbg26

سید محمدصادق محمدی وفایی: این ایام یاد آور میلاد برترین رسول الهی و امام صادق(ع) است. تولد آن ذات­های پاک را تبریک می­گویم.

هر چند قرن­ها از طلوع و غروب آن نبی مکرم (ص) و امامان معصوم(علیهم­السلام) می­گذرد ولی جامعه­ی بشری همچنان (شدیدا) نیازمند اجرایی شدن آموزه­های دین مبین اسلام است.

آن روز که رسول الله(ص) طلوع کرد دختران را زنده به گور می­کردند و اکنون نیز داعشی­ها بر اثر جهل و تعصب گردن زدن و تیر باران کردن مسلمانان را قانون زندگی خود کرده­اند و حتی دیگران را به تماشای گردن زدن مسلمانان دعوت می کنند! در آن زمان بت پرستی رایج بود اکنون گاو پرستی و …وجود دارد.

اکنون که در پرتو این همه امکانات،از جهان با این فراخی به دهکده­ی جهانی تعبیر می­کنند ، بشریت در تب گمراهی و جهالت­ها می­سوزد.راستی این همه اشتباه از کجا و چگونه آمده است؟

علامه جعفری«ره» فرموده­اند: «به عقیده ما،بشر یک میلیون اشتباه ندارد، بلکه تنها و تنها، یک اشتباه مرتکب شده است و آن این است که هدف و ایده آل زندگی خود را نمی­داند»

.این ایام خجسته لحظاتی زیبا برای خودسازی و یافتن هدف و ایده آل برتراست. مرحوم طباطبایی«ره» فرموده­اند: «کاری مهمتر از خودسازی نداریم.» و به نظر می­رسد ایام میلاد آن رسول اعظم(ص) فرصتی برای تطبیق خویشتن بر آموزه­ها و دستورات آن رسول اعظم است. به مناسبت این ایام خجسته نکاتی را تقدیمتان می­کنم:

۱- نیش خواهی خورد

پیامبرخدا(ص) برترین رسول الهی است و بهتر از او به دنیا نیامده است و نخواهد آمد و دین اسلام نیز صراط او بود دارای مکارم اخلاق بود و درستایش اخلاق و رفتار و کردار او تمجیدها و تکریم­ها وارد شده است؛آن حضرت چون به تبیین و تبلیغ شریعتش پرداخت،عده­ای شیفته­ی او شدند و برخی­ها تهمت و نیش زنان او را آماج حملاتشان قرار دادند.او را مجنون و ساحر خواندند،سنگش زدند و به او گفتند افسانه­ی گذشتگان را برای ما آورده ای! به او گفتند اگر پیامبری باید باغها داشته باشی و خانه­ات از طلا ساخته شده باشد! و این چه رسولی است که از جنس بشر است؟!

بنابراین هرکسی هستی و در هرجایگاهی قرار داری، و هر طوری هم حرکت کنی، بدان در جامعه افرادی مریض و تنگ نظر وجود دارند،که از تهمت و نیش و غیبت،پرونده­سازی و اذیت و آزار آنها در امان نخواهی بود.چه بهتر آزار و اذیت­ها را در ره دین متحمل شوی.

۲-بدنی شناژ نشده

برخی­ها به محض این که ساختمانی شناژ شده می­سازند ذهنشان به استحکام ساختمان معطوف می شود و غافل از این که بدنشان شناژ نشده است و با این بدن­های شناژ نشده باید همیشه منتظر اخبار ناخوش آیند بود.

رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله هرگاه جوش کوچکى در بدن خود مى‏دید به خداوندپناه مى‏برد و اظهار مسکنت و زارى در برابر او مى‏نمود. به او عرضه مى‏داشتند: یارسول اللّه، چیز مهمى نیست؛مى‏فرمود: خدا اگر بخواهد چیز کوچک را بزرگ، وچیز بزرگ را کوچک خواهد نمود.

امام سجاد(ع) نیز جملاتی دارد که گویای این است خدای بدنی شناژ نشده دارم . اللهم و انک من الضعف خلقتنا و علی الوهن بنیتنا، و من ما مهین ابتداتنا، فلا حول لنا الا بقوتک و لا قوه لنا الا بعونک. فایدنا بتوفیقک و سددنا بتسدیدک.

خدایا تو ما را از ضعف آفریدی و از سستی بنیانمان نهاده ای و از نطفه بی ارزش ما را بنا نهادی، پس هیچ حول و قوه ای جز قوه و کمک تو نداریم، پس به توفیق خود ما را مؤ ید گردان و استحکام وجودی و ایمانی ما را تشدید فرما.

وقتی این جسم شناژ نشده به مریضی مبتلا شود اولیای الهی به عبادت کردن پناه برده اند؛ امام زین العابدین علیه السّلام فرمود: امیر مؤمنان علیه السّلام به مصیبتى دچار نشد جزآنکه در آن روز نماز مى‏خواند و بر شصت مسکین صدقه مى‏داد و سه‏روز هم روزه مى‏گرفت. و به فرزندان خود فرمود: هرگاه به مصیبتى دچار شدیدهمین گونه که من عمل کردم عمل کنید، زیرا رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله را دیدم که چنین مى‏کرد .

۳- اخلاص چهل روزه

رسول اکرم (ص) می فرمایند: مَن أخلَصَ لِلّهِ أربَعینَ صَباحا ظَهَرَت ینابیعُ الحِکمَهِ مِن قَلبِهِ عَلى لِسانِهِ.؛هر کس چهل روز خود را براى خدا خالص کند چشمه‏ هاى حکمت از قلب وى بر زبانش جارى مى ‏شود.

آیت الله مظاهری می­فرمایند: اگر کسی در این دنیا خدا را نداشته باشد در همان قدم اول می‌ماند. ضعف عصب، دلهره و اضطراب خاطر، نگرانی و غم و غصه از همین‌جا پیدا می‌شود. آن که خدا را دارد غم و غصه، دلهره، اضطراب‌ خاطر و نگرانی ندارد؛ «اِلا اِنَّ اَوْلِیاءَ اللّهِ لاخَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاهُمْ یَحْزَنُونَ» (یونس/۶۲)

هر نفس نو می شود دنیا و ما بی خبر از نو شدن اندر بقا

عمر همچون جوی نو نو می رسد مستمری می نماید در جسد

۴- آرزوی پیامبر(ص)

در سنن النبی مرحوم علامه طباطبای«ره» آمده است،آرزوی رسول­الله(ص) این بود که یک شب داشته باشد و یک شب نداشته باشد تا در دل آن شبی که داشت دستان تشکرآمیزش به آسمان بلند شودو درشبی که نداشت دستان نیازمندش آسمانی شود.روح این روایت گویای این نکته است که آرزوی آن حضرت اتصال همیشگی با خداوند دانا و توانا بوده است.

در همین کتاب آمده است که رسول خدا (ص) در دعاى خود مى فرمود: خدایا، مرا مسکین و تهیدست‏زنده بدار، و مسکین و تهیدست بمیران، و در زمره مسکینان و تهیدستان محشورفرما.و نیز فرمودهمه­ی خوشبختی­ها در داشتن عمری طولانی است که در ره خدا صرف شود.«السعاده کل السعاده طول العمرفی­طاعه الله.» اکنون تا چه اندازه به این سنخ از فرمایشات عمل می­کنیم؟

۵- امان از دلهای تاریک

پیغمبر اکرم (ص) با آن جاذبه‌اش همه را جذب می‌کرد، اما نمی‌توانست در آن دلهایی‌که تاریک بود و در آن افرادی که رابطه‌ای با خدا نداشتند تأثیر بگذارد. هدایت قرآن برای متقین است. شما ببینید، اول سوره بقره: «بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحیم، الم، ذلِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فیهِ هُدیً لِلْمُتَّقینَ».می‌گوید قرآن، معلم وهادی است، اما برای متقین و نه دیگران این «هدی للمتقین» دوجور می‌شود تفسیر کرد: یک معنا این است که برای تشریف و تعظیم متقین قرآن شریف می‌فرماید: من آمدم برای متقین؛ اما یک معنای دیگر این است که قرآن می‌تواند روی افرادی اثر بگذارد که متقی باشند، اما اگر گناه دل کسی را سیاه کرده باشد، دیگر نمی‌تواند قرآن، جاذبه پیغمبر، جاذبه قرآن، جاذبه ائمه‌طاهرین روی آن اثر بگذارد.این آیه‌ای می فرماید اگر دل سیاه باشد، نه این‌که اثر نمی پذیرد، بلکه بدتر می‌شود.
امام حسین علیه‌السلام در روز عاشورا از مردم خواست ساکت شوند تا با آنها صحبت کند، هرچه گفت ساکت نشدند بعد به آنها فرمود: «قد ملات بطونکم من‌الحرام» ؛ شکمهایتان از حرام پرشده و دلها سیاه و تاریک شده است.

با سیه دل چه سود گفتن وعظ؟ نرود میخ آهنین در سنگ.

۶- رعایت اخلاق اسلامی

پیامبر اسلام(ص) فرمودند:«من برای اتمام مکارم اخلاق مبعوث شده ام.توجه به امور اخلاقی یکی از نیازهای شدید جامعه­ی امروزی ماست.به یقین اگر در انتخابات­ها به اصول اخلاق اسلامی پایبند باشیم بسیاری از مشکلات و رنج ها بر مردم تحمیل نمی شود .امام صادق (ع) می­فرماید:«خداوند متعال پیامبرانش را با مکارم اخلاق بر دیگران امتیاز بخشید. پس هر کس خود را آراسته به فضایل اخلاق یافت، خداوند را بر این نعمت بزرگ شاکر باشد و هر کس خود را از آن بی بهره یافت به درگاه خدا تضرع و زاری کند و آن را از او بخواهد.»

اکنون نیز افرادی به اولیای الهی نزدیکند که بیش از دیگران اخلاق اسلامی را رعایت کنند.بسیاری از مشکلات جامعه­ای امروزی ما به خاطر شکستن نکات اخلاقی است. در جامعه ای که غیبت کردن و تهمت زدن قانون زندگی ها شود برکات و نزولات آسمانی را مانع خواهد شد.در عصر حاضر نیز یکی از مشکلات جامعه وجود غیبت و تهمت های آخرت سوز است در پرتو رعایت اخلاق اسلامی و مبارزه با نفس قحطی غیبت و تهمت حادث خواهد شد و در نتیجه رضایت و برکات الهی نازل خواهد شد.

آیت الله مظاهری نوشته اند:« استاد بزرگوار ما، مرحوم امام خمینی«ره» فرمود: آن کسانی که در روح آنها غیبت روی غیبت متمرکز بشود، این غیبت ها به روح آنان رنگ می‌دهد، و در نتیجه هویت آنها عوض می‌شود، و به صورت سگی در می‌آیند. این سگ جهنم می‌رود و در آن جا غذا می‌خواهد. در آن جا غذایش چیست؟ آنچه که قرآن در این‌باره می‌گوید: این است که غیبت های او، آن گوشت های گندیده و آن گوشت های کثیف را به جهنم می‌برند، و در آن جا نان و خورش این سگ می‌شود.

و این همان توضیح و تفسیر روایتی است که می­فرماید: «الغیبه ادام کلاب اهل النار»؛غیبت نان و خورش سگهای جهنم است.

شخصی به نام … نزد پیامبر اکرم(ص) غیبتی کردپیامبر فرمود: چرا غیبت کردی؟ استفراغ کن. پیامبر(ص) حال کشف به او دادند. او استفراغ کرد و یک مقدار گوشت گندیده از دهانش بیرون آمد. گفت: یارسول‌الله، من گوشت نخورده بودم. فرمود: مگر نخواندی: «لایَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً اَیُحِبُّ اَحَدُکُمْ اَنْ یَأکُلَ لَحْمَ اَخیهِ مَیْتاً فَکَرِهْتُمُوهُ» (حجرات/۱۲).

در پرتو این اخلاق اسلامی گره گشایی از کار دیگران رونق می گیرد و و کوچه و خیابان ها سرشار از ایثار می شود.از افراد چند شغله خبری نخواهد بود و از این همه جوان بی کار بسیاری جذب کار می شوند.

مرحوم کلینی ـ ره ـ در کافی نقل می‌کند که کسی را به صف محشر می‌آورند، روسیاه، چشمها از ترس فرو رفته، غل و زنجیر شده و بر پیشانی‌اش نوشته شده «آیس من روح‌الله». خطاب می‌شود: این خائن به خدا و خائن به پیغمبر است. بعد هم خطاب می‌شود که این را به روی در آتش جهنم بیندازید. بعد خطاب می‌شود: این کسی بود که می‌توانست گره از کار مسلمانها بگشاید اما نمی‌گشود.

۷- انتقام نگرفتن

رسول خدا (ص)فرمود: اگر توانستى که در تمام روز و شب خود حقد وکینه‏اى از کسى به دل نداشته باشى چنین کن، زیرا این از سنّت من است، و هر که سنّت‏مرا زنده کند مرا زنده کرده، و هر که مرا زنده کند در بهشت با من خواهد بود.و آن حضرت هیچ‏گاه براى خود از کسى انتقام‏نگرفت، بلکه آزار دهندگان را مى‏بخشید و از آنان گذشت مى‏فرمود.

۸—تقسیم وقت

پیامبر (ص) ضمن برخوردهای مثبت با خانواده ، اوقات خود را در منزل به سه بخش کرده بود : بخشی را برای خدا که در آن به نماز ، عبادت و تهجد می پرداخت ، بخش هایی را برای اهل خانه ، انس گرفتن و گفتگو با آنان و تامین نیازهای روحی و عاطفی ایشان و بخش هایی را برای خود اختصاص داده بود .

۹- معلم رذالت ها

قرآن شریف می‌فرماید: آهنگ­های شهوت‌انگیز، عکس­های مبتذل و فیلم­های مبتذل موجب می‌شود که انسان از نور به ظلمتها کشیده شود و موجب می‌شود که اصلاً از دین بیرون رود. می‌فرماید: «وَمِنَ الْنّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الْحَدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللّهِ بِغَیْرِ عِلْمٍ وَیَتَّخِذَهَا هُزُواً» به طور ناخودآگاه از دین بیرون می‌رود و به آن‌جا می‌رسد که اصلاً حق و حقیقت را مسخره می‌کند. «وَیَتَّخِذَهَا هُزُواً» چنان تخدیر شود که آن تخدیرش موجب شود دیگر چشم نداشته باشد، گوش نداشته باشد، دل نداشته باشد. لذا به دنبال آیه می‌فرماید: «وَاِذا تَتْلی عَلَیْهِ آیاتُنا وَلّی مُسْتَکْبِراً لَمْ یَسْمَعْها کَأنَّ اُذُنَیْهِ وَقْراً فَبَشّرْهُ بِعَذابٍ اَلیمٍ» (لقمان/۷).
این آیه شریفه می‌فرماید فیلمهای شهوت‌انگیز، عکسهای شهوت‌انگیز و آهنگهای شهوت‌انگیز، اینها معلم اخلاقند، اما معلم اخلاق در جهت رذالت. انسان را رذل می‌کنند و صفات رذیله را به دل رسوخ می‌دهند و به آن‌جا می‌رسانند که اصلاً به واسطه آن صفات رذیله زیر همه‌چیز می‌زند.

۱۰- امان از رها زبانان!

جوانی‌که شاگرد پیغمبر اکرم(ص) بود مرد پیغمبر او را در قبر گذاشت و روی قبر را پوشاند. مادرش گفت: برایت گریه نمی‌کنم. به دست پیغمبر اکرم به خاک رفتی.پیغمبر اکرم(ص) به اصحاب فرمودند: قبر چنان فشاری به او داد که استخوانهایش درهم شکسته شد. گفتند: یا رسول‌الله، آدم خوبی بود. فرمود: زبانش کلید نداشت؛ چیزهایی می‌گفت که نه نتیجه دنیا داشت نه نتیجه آخرت .

به یقین وقتی انسان به مقامات عالی می­رسد که بتواند به حواس و ذهن خود قفلی بزند که هر جایی گشوده نشود.علاوه بر این همه­ی ماها به یک اندازه از مکتب نورانی اسلام استفاده نمی­کنیم و به یک اندازه از اعمال،ثواب نمی­بریم زیرا درجه­ی معرفت و خلوص نیت­ها و…برابر نیست از اینرو آن حضرت فرمودند:«دو نفر از امت من به نماز می­ایستند، ولی فاصله­ی ثواب نمازهایشان زمین تا آسمان است.»

بنابراین همانطور در میان صدها بازی فوتبال دو مسابقه را نمی­توان یافت که از هرجهت مثل هم باشند،اعمال و معرفت پیروان مکتب محمدی(ص) نیز بسیار متفاوت است.بر این اساس پیروز میدان کسی است که به جای تحلیل دیگران به فکر ساختن شخصیت خودش باشد.